Ett ”Flagship” kommer lastat…

3 december, 2018

Under vecka 47 gick den tredje elevresan i Flagship-projektet av stapeln. Denna gång med destinationen Ungern och staden Györ. Nedan följer en reseskildring från de deltagande lärarna och eleverna i projektet.

När projektet flagships tredje elevresa stundade, styrde vi rodret mot Ungern och staden Györ, som är Ungerns tredje rikaste stad med ca 120 000 invånare. Denna gång var projektets fokus vattenrening, avlopp och värmesystem.

Under resan besökte vi ett kraftvärmeverk där gas användes som bränsle för att producera hetvatten till fjärrvärmenätet, som i sin tur levererade värme till bostäderna i Györ. Kraftdelen i kraftvärmeverket bestod av en förbränningsmotor med 18 cylindrar. Motorn liknade en enorm dieselmotor som producerade el med ett enormt buller som följd.

Dagen efter åkte vi buss mot ett av stadens vattentorn där vatten pumpades upp till en höjd av ca 35m. Inuti tornet fanns en trappa med över 200 steg som ledde oss upp till toppen. Väl uppe väntade en trevlig utsikt över Györ. Dock var vädergudarna inte med oss, så sikten var inte perfekt.

Med temat värme (ur ett historiskt perspektiv) fick vi besöka ett kakelugnsmuseum. Där fick vi en guidad tur över Ungerns historia kring husuppvärmning. Ungerns värmehistoria liknar mycket vår egen här i Sverige med de inledande kakelugnarna, som senare blev järnspisar, och som slutligen utvecklades till elspisar som vi använder idag. Värt att notera är att Sverige stoltserar med en alldeles egen kakelugn på museet från Gustav den femtes tid! Det var långt ifrån den finaste pjäsen på museet, men den var ju ändå från Sverige!

Vi fick även besöka en nybyggd idrottsanläggning från 2017 där man anordnade ungdoms-OS. Vi fick se hur man på ett energismart sätt kunde värma upp lokalerna, och hur man återanvände värmen som annars försvinner ut genom ventilationsanläggningen. En guidad tur bakom (under) kulisserna på simhallen var också en intressant syn, då man använde moderna tekniska metoder för att rena badvattnet. Som huvudrengörning användes ozon, istället för klor som annars är en vanlig metod. Reningsmetoden var på detta sätt mer miljövänlig än konventionella metoder. Vidare besökte vi även Györs tekniska gymnasieskola.

Avslutningsvis åkte vi på sightseeing i Budapest medelst buss. En guide redogjorde för Ungerns historia och kända byggnadsverk i staden. Ett stopp på Budapests avloppsreningsverk visade hur stadens avlopp renades, för att sedan pumpas ut i Donau. Driftteknikern som genomförde besöket med oss visade en mängd med gränsvärden som de stolt låg långt under efter reningen. Det fanns dock ett Ungerskt talesätt vi fick lära oss på studiebesöket: ”Om du dricker vattnet från Donau -dricker du ditt eget vatten”. En skopa vatten direkt från floden är således inget bra att ha till lunch.

Det finns mer att berätta om resan, och bortsett från de tekniska studiebesöken fick vi möjligheten att se ett stolt land, med egna speciella traditioner och kulturer. Om du vill veta mer är det bara att haffa oss i korridoren!

 

/Hugo, Max, David, Emil, Uffe & Anders,