Nobelfirande i Studion

10 december, 2018

Vår årliga tradition trogen uppmärksammade vi här på skolan även detta året Nobeldagen i form av föreläsningar, glögg, pepparkakor och sist (men inte minst) vår egen, lokala utdelning av skolans Nobelpris.

I vanlig ordning bjöd lärarna på miniföreläsningar som bakgrund till de olika upptäckter och forskningsinsatser som ligger bakom årets pristagare i de olika klasserna. Först ut var vår kemilärare Jennie Zakrisson, som berättade om de tre nobelpristagarna i kemi och deras insatser”för riktad evolution av enzymer”  (Frances H. Arnold,) samt ”för fagdisplay av peptider och antikroppar” (George P. Smith samt Sir Gregory P. Winter).

Biologiläraren, Stefan Askbrant, berättade om årets Nobelpris i medicin, som går till James P. Allison och Tasuku Honjo, för deras upptäkt av en cancerbehandling där bromsmekanismen i kroppens egna immunförsvar mot tumörceller hämmas.

Jeanette Bolin, samhällskunskapslärare på skolan, bjöd på vinnarna av fredspriset: Denis Mukwege och Nadia Murad, vilka båda gjort värdefulla insatser i kampen mot sexuella övergrepp i väpnade konflikter.

Per Carlstedt, ekonomilärare här på Bildningscentrum, bjöd på en redogörelse för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne; vilket detta år delades ut till Paul Romer och William Nordhaus ”för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys”.

Sist ut av föreläsarna var vår fysiklärare Erik Valegård, som gav oss en inblick i de banbrytande upptäkter som gjorts inom laserfysiksforskningen och som ligger till grund för utdelningen av årets Nobelpris i fysik till de tre fysikerna Arthur Ashkin, Gérard Mourou samt Donna Strickland,

Vi brukar alltid i samband med uppmärksammandet av Nobeldagen, dela ut ett pris till en elev i år två på naturvetenskapliga eller tekniska programmet. Så även detta år. I år gick priset till Enas Khalil i NA17, med motiveringen:

”Du får Bildningscentrums pris för din enorma kämparglöd i med- och motgångar. När motgångarna blir svåra och tunga visar du att du har ytterligare en växel att lägga i, och ser alltid till att få saker gjort. Till detta fortsätter du att vara ett stöd till dina vänner och klasskamrater samtidigt som du aldrig tappar fokus på lektionstid. Du bjuder på många leenden och är alltid positiv även i motgångar då din glöd brinner som starkast.” Grattis Enas!

Enas Khalil, NA 17, tar emot ”Bildningscentrums lokala Nobelpris 2018” av Dan Forsberg, rektor på NA- och TE-programmet.

För den som är intresserad av mer information om de olika priserna, rekommenterar vi ett besök på Kungliga Vetenskapsakademiens hemsida.